Ett digitalt byggprojekt med kundresan i fokus

FÖR VEM?

Veidekke Bostad

VAD GJORDE VI?

Strategi, koncept, design, teknisk utveckling och implementation

NÄR?

2018

VAR?

www.veidekkeeiendom.se

Veidekke Bostad har byggt lägenheter i Sverige sedan milleniumskiftet. Deras nya webbplats lanserades i maj 2018 och tar vara på de känslor och behov som kan uppstå i samband med en flytt.

Att köpa bostad är en stor process som ibland tar tid, speciellt med nyproducerade bostäder där inflyttningsdatumet kan ligga flera månader eller år fram i tiden. Det ställer särskilda krav på byggföretagens tillgänglighet, information och bemötande i alla andra kanaler. Därför inledde vi hela projektet med en stor insiktsfas om köparens totala kundresa, för att identifiera vilka behov som den nya sajten kunde möta på bästa sätt.

En härligare upplevelse för både besökare och redaktörer

Den nya webbplatsen har en tydligare struktur för information och är samtidigt ett kommunikativt verktyg för företagets kundtjänst, där man hoppas kunna bemöta de frågor som köpare kommer till webbplatsen med. En luftigare digital identitet har tagits fram för att balansera information med inspiration och förhöja den visuella upplevelsen av webbplatsen.

Ett skräddarsytt API ger sajten extra växlar

Sajten är byggd i det flexibla ramverket Wagtail/Django, och Veidekke Bostad lämnar därmed Wordpress bakom sig.

En del av projektet vidgas att utveckla ett stresståligt API som indexerar data från den existerande affärssystemet och exponerar det vidare för konsumtion av andra system. Det ställdes högra krav på API:et, framförallt när det gällde att effektivt reflektera datan i affärssystemet med så lite fördröjning som möjligt, vilket gjorde att vi valde att utveckla API:et i Elixir. Elixir är ett programmingsspråk som kompilerar mot Erlang VM, vilket är känt för att ha både hög concurrency (med andra ord, kunna ha många processer igång samtidigt) samt hög feltolerans. Ovanpå Elixir har vi använt ett ramverk som heter Phoenix, som i det närmaste kan ses som Ruby-On-Rails för Elixir.

Projektgrupp

Projektledare, Veidekke Bostad: Danial Namousi

Projektledare: Niklas Jakobsen

Art Director: Oskar Wimmerman

Utvecklare: Martin Sandström, Mikael Engström, Carl Klingberg, Andreas Bernacca, Ludwig Lillieborg