3D och AI: En era av möjligheter

Josefine Hammarström HelénDesignerjosefine.hammarstrom.helen@frojd.se

Tekniken inom 3D och AI har revolutionerat hur vi skapar och interagerar med digitala miljöer. Det har öppnats upp helt nya världar av kreativa möjligheter inom allt från spelutveckling till arkitektur och produktdesign. I den här artikeln kommer jag att dela med mig av några av mina favoritverktyg som jag inspireras av och som visar på potentialen inom denna spännande teknik.

Skapa 3D-världar med Blockade Labs

Blockade Labs är ett spännande verktyg som enkelt låter användare skapa inspirerande 3D-miljöer genom att bara skriva en kort beskrivning av den värld man vill skapa och välja sin önskade konststil. Än så länge är detta endast ett Proof of Concept. 3D-världarna är egentligen inte riktiga 3D-världar där man kan interagera med objekten, gå längs stigarna eller liknande. För tillfället genereras bara en bild som man kan navigera runt i 360 grader, men vem vet hur lång tid det kommer ta innan man kan omvandla scenerna till verkliga 3D-världar som en karaktär kan utforska?

Spline introducerar AI

Spline är ett gratis 3D-program som är tillgängligt direkt i webbläsaren, vilket gör det möjligt för vem som helst att enkelt skapa och dela sina 3D-projekt utan behov av speciell programvara eller avancerad teknisk kunskap. Vi på Fröjd använder Spline en hel del och i julas gjorde vi till exempel ett interaktivt julkort i 3D.

Nu introducerar Spline AI som gör det möjligt att generera objekt, animationer och texturer med hjälp av AI-prompts, vilket ytterligare förenklar skapandet av 3D-innehåll. AI-funktionen har ännu inte släppts för alla, men det går att skriva upp sig på en väntlista. Däremot kan man redan nu generera texturer med hjälp av AI om man har betalversionen av Spline.

Luma Labs tar 3D-skapande till en ny nivå

Vanligtvis krävs det omfattande resurser för att producera 3D-innehåll som känns verkligt. Varje yta modelleras för hand och materialen behöver definieras för att bestämma hur de ska reflektera ljus. Det tar mycket tid, men tack vare artificiell intelligens håller nu detta på att förändras. Luma Labs är ett exempel på det.

Med hjälp av Luma kan man skanna objekt med sin mobil och utifrån det skapa fotorealistiska 3D-miljöer och objekt på bara några minuter. Istället för att skapa 3D-miljön manuellt öppnar du alltså bara mobilkameran, gör en snabb loop runt objektet du vill fånga och låter AI göra det tunga arbetet.

Jag testade att skanna mina sneakers på vardagsrumsgolvet. På bara några minuter hade jag mina skor som ett 3D-objekt, och även om det inte är felfritt så är resultatet imponerande med tanke på att jag filmade på golvet och i halvbra ljus.

Jag importerade filen till 3D-programmet Blender, bytte bakgrundsfärg, lade in några bubblor och animerade en roterande kamera runt skorna. Med lite finlir skulle det här kunna bli en proffsig annons till sociala medier, och det tog mig inte ens en timme att producera. Den här tekniken skapar otroliga möjligheter.

Genom att placera virtuella kameror i den skannade 3D-miljön kan du ta bilder och filma objekt på ett sätt som annars vore omöjligt att åstadkomma i verkligheten. Du kan filma objektet som om du vore en drönare, passera genom trånga utrymmen och använda linser som utmanar fysiska begränsningar. Här finns en mängd inspirerande exempel.

Genombrottet som gjort allt detta möjligt är en relativt ny teknik som uppfanns 2020 och som kallas Neural Radience Fields eller NeRFs. Tekniken är baserad på artificiella neuronnät. Det fungerar lite som omvänd rendering. Det krävs bilder eller video av motivet från olika vinklar för att kunna återskapa höjd, bredd, djup och ljusförhållanden. Genom att sammanställa all den informationen så kan systemet utifrån det skapa en realistisk 3D-bild.

Text-till-video: AI-teknikens nya genombrott inom videoredigering

Runway erbjuder en webbaserad videoredigerare som specialiserar sig på AI-verktyg. I februari släpptes Gen-1 som fokuserar på att omvandla befintligt videomaterial och applicerar ett AI-genererat lager. Jag testade Gen-1 genom att filma några grejer hemma på köksbordet. Sedan laddade jag upp videon och skrev en kort beskrivning av vad jag ville att det skulle föreställa. På bara några minuter hade jag skapat en liten by.

Inom en snar framtid släpps Gen-2 som är nästa steg i deras utveckling. Gen-2 tillåter dig att skapa nya videos från grunden enbart med hjälp av text, utan att behöva använda något befintligt material som grund. Tanken är att du ska kunna skriva en beskrivning och sedan generera en video i den stil du önskar.

Runway Studios finns filmer, dokumentärer och musikvideos som är skapade med hjälp av AI och som man kan inspireras av.

AI främjar kreativitet och produktivitet

AI öppnar upp för nya kreativa möjligheter. Som kreatör tror jag att AI kommer öka produktiviteten genom att möjliggöra mer skapande på kortare tid. Om jag till exempel får en idé till ett spel, så kan jag snabbt generera några 3D-karaktärer eller en passande scen för att visualisera min idé. Idéer som annars kanske aldrig hade skissats ut, på grund av att man inte vet var man ska börja någonstans. Tack vare denna teknologi tror jag att fler idéer kommer få ta form, där endast fantasin sätter gränserna.