4. Hur prioriterat är prestanda? Hur mycket trafik förväntas?
För de flesta hyfsat statiska webbplatser så kan man med hjälp av cache klara mycket trafik mer eller mindre oberoende av vilken plattform man väljer. Men om man har inloggade lägen där mycket innehåll blir unikt för varje användare blir det lite klurigare. Här är det ofta bra att välja en plattform som gör det enkel att sprida ut lasten på flera servrar och där plattformen i sig är resurssnål. Generellt är det fördelaktigt att välja ramverkslösningar för applikationer som behöver servera många användare samtidigt med korta svarstider eftersom ramverk ofta är resurssnåla och skalbara av sin natur.
5. Skall datan presenteras i flera kanaler?
Om det är önskvärt att servera data till mer än konventionell web, t.ex. mobilappar, TV-skärmar, etc. så kan det vara fördelaktigt att välja en plattform där det är enkelt att definiera sina egna datastrukturer och leverera dessa via ett API. Här gör de flesta plattformar jobbet efter lite handpåläggning, men ramverkslösningar levererar generellt renare implementationer med snabbare svarstider.
6. Hur skall sajten administreras och av vem?
Enkla och anpassade administratörsgränssnitt är väldigt viktigt för plattformar som är redaktionellt tunga och där innehåll produceras i stora volymer. Om det negligeras kan de administrativa kostnaderna springa iväg och mycket tid måste investeras i utbildning av systemet. I andra fall där man inte förväntar sig några större ändringar av innehållet efter lansering kan utvecklingstimmarna som krävs för att skapa en trevlig redaktionell upplevelse överstiga värdet som det tillför. Jobbar man med ett CMS är administratörsgränssnitten oftast ganska bra från början och kan bli väldigt bra med mindre handpåläggning. I ett ramverk behöver man göra mer för att få det bra, uppsidan är istället att man helt kan skräddarsy det redaktionella gränssnittet, både design- och flödesmässigt. Detta gör att ramverk ofta är bättre när innehåll skall kunna administreras av slutanvändare och att CMS ofta blir kostnadseffektivare när det kommer till att producera innehållstunga plattformar.
En annan aspekt kring administrationsgränssnitt är flexibilitet. En liten grupp administratörer med insikt i plattformens koncept, hur moduler ska användas och med ett öga för design har mycket att vinna på att gränssnittet är flexibilitet. Kan man lägga in vilka moduler man vill på vilka positioner man vill kan man lösa mycket utan att behöva blanda in utvecklare. Men flexibilitet kommer med ansvar: Om man är många administratörer behöver mycket tid sannolikt läggas på moderering och kvalitetssäkring av materialet. Flexibla gränssnitt tenderar också att ha en högre inlärningskurva och upplevs ofta som "svåra", varför det ofta är bra att istället reglera möjligheterna ganska hårt i administratörsgränssnittet.