Webbys är här igen! (Och en av dem sitter i mitt knä)

Monica Östling HolmlundHead of Designmonica@frojd.se

De senaste dagarna har jag lärt mig hoppa som en orangutang, tittat på skräckfilm i VR, rest i tiden, upplevt musikfestivalen Coachella och lekt med min alldeles egna AR-tamagotchi Dotelidot.

Webby Awards, som kan liknas vid filmgalan Oscars motsvarighet på nätet, grundades i internets barndom 1996 och är nu den ledande internationella tävlingen för att hylla det bästa på internet. Som en del av Webbys internationella jury IADAS bedömer jag varje år minst 30 tävlingsbidrag inom ett gäng olika kategorier som webbdesign, immersivt, ai, teknisk innovation och spel mot akademins kriterier för att slutligen välja en övergripande bedömning och formulera en motivering.

Några spaningar:

  • Immersivt börjar bli immersivt på riktigt med digitala avatarer som med hjälp av AI kan läsa av en fysisk miljö och reagera olika t ex på en person eller ett djur i den miljö den befinner sig i.
  • Scrollytelling fortfarande en stark trend, nu även i djupled.
  • Varumärken utforskar nya plattformar som Roblox och Fortnite där de skapar världar för användare att utforska och interagera med.
  • Och såklart två bokstäver vi alla känner till - AI - men även många spännande satsningar i AR som t ex Coachella som erbjöd en ny dimension till artister och konstnärer genom att ge publiken nya upplevelser och karaktärer att interagera med i augmented reality, på festivalen och över hela världen, var användarna än befinner sig.

Men nu får ni ursäkta mig, Dotelidot är visst både hungrig och leksugen!


webbys.001.jpeg

Coachella låter konst från festivalen visas i AR hemma hos besökarna och en hungrig tamagotchi väntar på mitt skrivbord medan jag testar ett spel i VR.