Fem spaningar från Webbys

Monica Östling HolmlundHead of Designmonica@frojd.se

De senaste dagarna har jag lärt mig hoppa som en orangutang, tittat på skräckfilm i VR, rest i tiden, upplevt musikfestivalen Coachella och lekt med min alldeles egna AR-tamagotchi Dotelidot.

Webby Awards, som kan liknas vid filmgalan Oscars motsvarighet på nätet, grundades i internets barndom 1996 och är nu den ledande internationella tävlingen för att hylla det bästa på internet. Som en del av Webbys internationella jury IADAS bedömer jag varje år tävlingsbidrag inom ett antal olika kategorier som webbdesign, immersivt, ai, teknisk innovation och spel mot akademins kriterier för att slutligen välja en övergripande bedömning och formulera en motivering.

Fem spaningar:

  • Immersivt börjar bli immersivt på riktigt. Varumärken utforskar nya plattformar som Roblox och Fortnite där de skapar världar för användare att utforska och interagera med, eller bygger spelvärldar med webbteknologi för att berätta om sina produkter, verksamhet och historia. Ett annat exempel är ett hörseltest för barn utformat som ett ljudstyrt spel i Roblox.
  • AI används för tekniska innovationer som t ex digitala avatarer som med hjälp av AI kan läsa av en fysisk miljö och reagera olika på en person eller ett djur i den miljö den befinner sig i.
  • I år fanns även många spännande satsningar i AR som t ex Coachella som erbjöd en ny dimension till artister och konstnärer genom att ge publiken upplevelser och karaktärer att interagera med både på festivalen och över hela världen, var användarna än befinner sig.
  • AR användes även i kampanjer som ett nytt grepp vid produktlanseringar, med spel där användare interagerar med den nya produkten i sin telefon via augmented reality.
  • Världsläget gjorde sig påmint via tekniska lösningar för att visa ocensurerade nyheter för ryska medborgare.

Men nu får ni ursäkta mig, Dotelidot är visst både hungrig och leksugen!


webbys.001.jpeg

Coachella låter konst från festivalen visas i AR hemma hos besökarna och en hungrig tamagotchi väntar på mitt skrivbord medan jag testar ett spel i VR.