Tre digitala design-spaningar. Från en AI.

Erik HellquistArt Directorerik.hellquist@frojd.se

Om det är ett buzzword som som kommer eka genom 2023 så är det AI. Så när det nu är dags att kika in i spåkulan och spana på vad som väntar runt hörnet kring digitala design-trender, varför inte låta AI:n göra jobbet och genomföra spaningen åt oss?

Jag slog mig därför ned tillsammans med Open AI:s Chat GPT och tog ett gott snack om vad hen tror väntar runt hörnet. Eftersom Chat GPT pratar engelska tog jag mig friheten att översätta vår pratstund.

Hej Chat GPT. Har du några idéer om vilka digitala designtrender som kommer 2023?
Som AI-språkmodell har jag inga personliga åsikter, men baserat på aktuella trender och expertförutsägelser finns det några digitala designtrender som förväntas fortsätta växa i popularitet under 2023.

Okej, vad spännande, berätta mer!

1. 3D-design och animation

En av de största trenderna kommer sannolikt att vara användningen av 3D-design och animation i digital design. 3D-design och animering har blivit allt mer populärt de senaste åren och förväntas bli ännu mer utbredd 2023, med fler webbplatser och appar som innehåller interaktiva 3D-element som produktpresentationer, förklarande videor och virtual reality-upplevelser.

Vad spännande att du säger det. Kanske är 2023 året det faktiskt på riktigt kommer att lossna för Virtual Reality? I dagarna har det läckt bilder på Apples AR/VR headset som förväntas visas upp i juni med lansering senare i år. Och om det är någon som kan skryta med ett hyfsat facit på att få en bred publik att ta till sig av ny teknik så är det Apple. Tiden lär utvisa om de lyckas.

557208_1280.jpeg

Läckt bild på Apples kommande VR/AR-headset

Apple-headset-render-Ahmed-Chenni-2-1500.jpeg

Är det så här slutprodukten kommer se ut?

Som Chat GPT också är inne på så blir 3D som visuellt interaktivt lager allt vanligare på webben. Och att komma igång med 3D har aldrig varit enklare tack vare nya lättillgängliga 3D-verktyg. Ett exempel är Spline som går att använda direkt i webbläsaren som genererar realtids-3D där du själv kan styra interaktion, ljud med mera. På Fröjd använder vi 3D som ett interaktivt lager för flera kunder i stort och smått där Spline kan fungera som en testmiljö att skapa proof of concepts innan vi byter till mer avancerade verktyg, eller när vi vill önska god jul till våra kunder genom ett interaktivt julkort.

2. Röst och ljudgränssnitt

Vad ser du mer i spåkulan?

Röst- och ljudgränssnitt förväntas också bli en växande trend inom digital design. Med framväxten av smarta högtalare och röstassistenter kommer designers att behöva överväga hur man skapar effektiva röst- och ljudgränssnitt som är intuitiva och användarvänliga.

Just nu pratas det mycket om AI-genererade röster som på ett imponerande sätt kan emulera t.ex kändisar och suddar ut gränsen mellan verklighet och fiktion. Kanske har du redan sett klippen på Barack Obama, Donald Trump och Joe Biden som spelar Minecraft ihop. Mycket underhållande, samtidigt som man tydligt kan se hur illasinnade syften lurar i vassen tillsammans med ett ökat krav på källkritik. Men det händer också mycket positivt om vi tittar på ljud som upplevelse och gränssnitt. Bland annat har svenska Wanderword tagit fram tjänsten Fabella Creator med vilken användare kan skapa interaktiva spel och berättelser för till exempel smarta assistenter. Det går att lägga till funktioner som tar lyssnaren till olika delar av ett spel eller en berättelse beroende på vilka val som görs under berättelsens gång. Slutresultatet påminner en del om de böcker där användare kan välja sina egna äventyr genom olika val de ställs inför under läsningen.

Fabella Creator låter dig skapa interaktiva ljudberättelser

3. Ekodesign

Slutligen förväntas även hållbarhet och ekodesign vara en växande trend inom digital design, där designers letar efter sätt att minimera avfall och minska koldioxidutsläppen. Detta kan inkludera att använda miljövänliga material, designa för återvinningsbarhet och skapa gränssnitt som uppmuntrar hållbart beteende.

Vad spännande att du säger det. Det här skrev min kollega Monica en artikel om tidigare som du kan läsa här där det finns bra tips på hur du kan göra din web vänligare för miljön. Och har du inte redan gjort det så kan du testa vilket avtryck din web gör just nu på websitecarbon.com

Naturligtvis är detta bara några få möjligheter, och nya trender kan dyka upp i takt med att teknik och design fortsätter att utvecklas.

Toppen, tack för den här gången Chat GPT.

Vi ses på nästa span! 👋