En service med redaktören i åtanke

Är du nyfiken på hur din digitala närvaro kan växlas upp? Mikael jobbar som webbutvecklare på Fröjd och har svarat på två vanliga frågor om API:er!

Tidigare i veckan kunde vi berätta mer om Veidekke Bostads nya sajt, hurra! En del av arbetet ägnades åt att utveckla ett stresståligt API som synkar det existerande affärssystemet mot den nya sajten, vilket underlättar för och stödjer sajtens redaktörer i det dagliga arbetet.

Hej Mikael! Hur fungerar ett Application Programming Interface?

Ett API är som en webbsida, fast den presenterar och tar emot data på ett sätt som är enkelt att förstå för maskiner istället för människor. De är mycket användbara när man har en datakälla som man vill presentera på flera platser. T.ex. kan man presentera sina erbjudanden på både en webbsida och i en mobilapp eller kanske på TV-skärmar i sina butiker utan att behöva lägga upp dem på tre olika ställen - ett API synkar informationen istället.

Vilka möjligheter skapas för företag med ett skräddarsytt API?

Oändliga! Det är egentligen fantasin som sätter gränser. Man kan distribuera lunchmenyer till samtliga restaurangers TV-skärmar och till webben eller hålla ett lagersaldo automatiskt uppdaterat mellan ett affärssystem och en webbshop. I grund och botten är ett API en service med förmågan att underlätta för redaktörer. Ändringar kan göras på en central plats och uppdateras automatiskt på flera platser, istället för att alla ändringar görs manuellt.

Vill du veta mer om vad vi gjorde för Veidekke Bostad?

Läs hela caset här.