Food Planet Prize - årets viktigaste pris

KUND

Curt Bergfors Food Planet Prize

UPPDRAG

Koncept
Design
Utveckling

Besök sida

Något behöver göras, nu!

Curt Bergfors Foundation bildades av Max grundare Curt Bergfors i insikt om att vårt nuvarande matsystem utgör ett allvarligt hot för klimatet och biosfären, och i övertygelse att matsystemet måste ställas om i grunden, snarast möjligt. Detta för att framtida generationer – och själva planeten – ska kunna leva vidare och blomstra.

Curt Bergfors Food Planet Prize har som mål att belöna banbrytande initiativ över hela livsmedelskedjan och från alla delar av världen, som kan bidra till att omforma matplaneten och lösa dess utmaningar. Priset belönar idéer med potential att göra skillnad globalt – både sådana som redan visat sig kunna bidra till ett hållbart matsystem och helt nya initiativ som kan vara nyckeln till att ändra vårt matsystem i grunden. Stiftelsen delar ut två priser per år, 1 miljon dollar till vardera initiativ som koras som vinnare.

Framtidstro med en allvarlig underton

Fröjds uppdrag var att ta fram koncept och design och genomföra utvecklingen av en användarcentrerad sajt med tydlig känsla avframtidstro men med en allvarlig underton. Förutom att sprida information och kunskap ska webbplatsen fungera som plattform för nominering och prisutdelning. Webbplatsen ska vara hållbar över tid och bana väg för att vara en innovationsdriven plattform där man lyfter fram pionjärer och kunniga inom det hållbara matsystemet.

Vetenskap med läslust

I uppdraget ingick att tillgängliggöra omfattande vetenskapliga rapporter som tidigare varit i PDF-format på webben. Genom att utveckla ett dynamiskt byggverktyg kan rapporterna, inklusive grafer och bildmaterial, omvandlas till att bli webbvänliga på ett innovativt och inspirerande sätt. Parallax-effekter varvas med smakfulla animationer som förhöjer upplevelsen och skapar läslust i ett annars tungt innehåll. En navigationslösning gör innehållet lättnavigerat och överskådligt.

Interaktiva blobbar

För att förhöja det faktum att stiftelsen belönar innovativa initiativ ville vi tillföra ett bärande grafisk element som kunde ge webbplatsen unikitet och skapa nyfikenhet att utforska webbplatsens innehåll. Blobb-elementet från den grafiska profilen har anpassats för digitala möjligheter och utvecklats som en interaktiv 3D-blobb i WebGL. Blobbens rörelse följer användarens interaktion och skapar en känsla av närvaro samtidigt som den kan ge associationer till olja och mörker och det faktum att klimatkrisen rör oss alla.

Prestandaoptimering

En sajt som berör den globala klimatkrisen ska inte slösa på energi i onödan. Därför har vi lagt extra fokus på att optimera bilder, script och den tekniska lösningen för att göra den så energisnål som möjligt. Detta medför dessutom att sajten laddar snabbare vilket leder till en förbättrad användarupplevelse.