Medborgarskolan – Där intresse blir kunskap

KUND

Medborgarskolan

UPPDRAG

Koncept & Design
Teknisk utveckling
Vidareutveckling & Optimering

Besök sida
Medborgarskolans kurser och kulturaktiviteter når omkring en miljon deltagare varje år. Den nya sajten förenklar för Medborgarskolans regioner att arbeta mot en gemensam vision. Självservicegraden och antalet anmälningar behövde öka och kännedomen om både varumärket och verksamheten stärkas.

Alla sidor är startsida

Med insikten om att 60% av besökarna kommer till sajten via sök och att bara 16% börjar sin användarrresa på startsidan har en viktig del av konceptet varit att skapa relevanta landningssidor som presenterar kursutbudet och som slussar vidare till andra kategorier eller mer inspiration. Interaktionsflöden har formgetts för att få vara följsamma mot besökaren och underlätta ett beslut.

Kurssökets funktionalitet har renodlats och baserats på faktiska användarbehov. Med hjälp av kategorier och filter har vi gjort det lättare för besökare att hitta sin kurs samtidigt som kurssöket har blivit smidigare att använda i mobilen. Kurssöket har kompletterats med funktioner som möjliggör att hitta kurser både i sin närhet och på distans.

En behagligare upplevelse & guide framåt

Genom att förenkla och renodla informationsstrukturen har vi gjort det enklare och mer lustfyllt för olika typer av besökare att flöda genom innehållet utan att behöva ta ställning till komplexa menyval för tidigt i användarresan. Genom att förenkla menyn kan vi visa verksamhetens bredd utan att ta fokus från kursutbudet och konverteringsflödet. Sidorna är designade på ett sätt som gör det lätt att navigera mellan innehåll och hjälper besökarna vidare.

Optimerat konverteringsflöde

Efter lanseringen har vi kunnat följa upp och lära oss av användarnas faktiska beteende på sajten. Köpflödet har optimerats för att sänka tröskeln och göra konverteringen så snabb och effektiv som möjligt.

Redaktörernas perspektiv

Med redaktören i åtanke minskades mängden sidtyper, istället arbetar den nya sajten mer modulärt - för att minska belastningen på Medborgarskolans redaktörer som både producerar och uppdaterar innehåll på sajten.

"Fröjd har hjälpt oss att tänka nytt och annorlunda, att våga byta plattform och förenkla innehållet för att möta besökarnas behov"

Ulla Frisk, marknads- och kommunikationschef

Den tekniska lösningen

Webbplats frontend är baserad på React och backend på Django/Python. Som CMS används Wagtail som är open source.

Kursinnehållet på webbplatsen importeras från ett externt kurshanterings-system genom en API-integration. Även bokning av kurs hanteras genom kurshanterings-systemet. Genom webbplatsen görs kursinnehållet även tillgängligt för export till de externa tjänsterna kurser.se och trr.se.

Köp- och bokningsflödet är utvecklat som en integrerad del av webbplatsen. Flödet kommunicerar med kurshanterings-systemet för att säkerställa att en kursplats preliminärbokas under tiden användaren slutför bokningen.

Anpassning till fler skolor

Genom den tekniska arkitekturen har webbplatsen kunnat anpassas till de andra skolorna som Medborgarskolan driver - däribland Kulturma, Tillskärdarakademin och Dansskolan Entré. De olika skolornas varumäkren kommuniceras genom unika designsystem.

Projektgrupp

Projektledare: Jon Eriksson
Art Director: Maja Jakobsson
Ansvarig utvecklare: Sara Öjelind
Fullstack-utvecklare: Otto Reimers