En sajt som vägleder till kunskap

FÖR VEM?

Medborgarskolan

VAD GJORDE VI?

Koncept & Design, Teknisk utveckling, Vidareutveckling & Optimering

NÄR?

2018

VAR?

www.medborgarskolan.se

Under 2018 lanserade vi en ny sajt för studieförbundet Medborgarskolan vars kurser och kulturaktiviteter når omkring en miljon deltagare i hela Sverige varje år. Inför att den nya sajten togs fram formulerades ett antal mål för att förenkla för Medborgarskolans alla regioner att arbeta mot en gemensam vision. Bland annat behövde självservicegraden och antalet anmälningar öka och kännedomen om både varumärket och verksamheten stärkas.

En behagligare upplevelse & guide framåt

Genom att förenkla och renodla informationsstrukturen har vi gjort det enklare och mer lustfyllt för olika typer av besökare att flöda genom innehållet utan att behöva ta ställning till komplexa menyval för tidigt i användarresan. Genom att förenkla menyn kan vi visa verksamhetens bredd utan att ta fokus från kursutbudet och konverteringsflödet. Sidorna är designade på ett sätt som gör det lätt att navigera mellan innehåll och hjälper besökarna vidare.

Alla sidor är startsida

Med insikten om att 60% av besökarna kommer till sajten via sök och att bara 16% börjar på starstdian har en viktig del av konceptet varit att skapa relevanta landningssidor som presenterar kursutbudet och som även slussar vidare till andra kategorier eller mer inspiration. Interaktionsflöden har formgetts för att få vara följsamma mot besökaren och underlätta ett beslut.

Kurssökets funktionalitet har renodlats och baserats på faktiska användarbehov. Med hjälp av kategorier och filter har vi gjort det lättare för besökare att hitta sin kurs samtigit som kurssöket har blivit smidigare att använda i mobilen.

Optimerat konverteringsflöde

Efter lanseringen har vi kunnat följa upp och lära oss av användarnas faktiska beteende på sajten. Under 2020 lanserades därför ett optimerat köpflöde för att sänka tröskeln och göra konverteringen så snabb och enkel som möjligt.

Kurssöket har kompletterats med funktioner som möjliggör att hitta kurser både i sin närhet och på distans.

Redaktörernas perspektiv

Med redaktören i åtanke minskades mängden sidtyper, istället arbetar den nya sajten mer modulärt - för att minska belastningen på Medborgarskolans redaktörer som både producerar och uppdaterar innehåll på sajten."Fröjd har hjälpt oss att tänka nytt och annorlunda, att våga byta plattform och förenkla innehållet för att möta besökarnas behov"

- Ulla Frisk, marknads- och kommunikationschef
på MedborgarskolanDjango/Wagtail

Sajten är byggd i Django/Wagtail, ett användarvänligt och flexibelt ramverk som gör det enkelt att bygga skräddarsydda lösningar efter behov. Django har ingen licenskostnad, vilket gör att den beräknade kostnaden istället kan läggas på vidareutveckling av sajten längre fram.

Projektgrupp

Projektledare: Jon Eriksson

Art Director: Maja Jakobsson

Ansvarig ttvecklare: Sara Öjelind